Unde si care ne este identitatea?

Fiecare natie din UE este caracterizata intr-un fel in Bruxelles. Un cuvant, o atitutine, o chestie care iese in fata cand vine vorba de lucrul cu celelalte natii. Spre exemplu, despre suedezi si natiile din nord se spune ca sunt de cuvant. Despre germani si austrieci, se spune ca sunt foarte stricti si seriosi. Despre italieni…..nimeni in Bruxelles nu se asteapta sa fie in timp la o intalnire. Iar despre greci, toata lumea stie ca sunt si mai rau decat italienii cand vine vorba de punctualitate. Francezii tin foarte mult la limba lor si prefera sa o vorbeasca ori de cate ori au ocazia. Spaniolii nu se streseaza niciodata. Si asa mai departe…..
Am participat astazi la un training care cica te invata sa lucrezi si sa interactionezi si sa lucrezi intr-un mediu multicultural. Si, credeti-ma, a locui si lucra in Bruxelles, unde gasesti toate natiile lumii, este o provocare imensa. In fine, una peste alta, la acest trainig an fost 3 romani (ca suntem multi si destepti in Comisie 😛 ). Unul dintre traineri ne-a intrebat: daca ar fi sa alegeti un cuvant sa-l caracterizati pe „Typical Romanian”, care ar fi acela?

Ne-am uitat unii la altii (cu ochii mari si bulbucati) si am vazut semne de intrebare plutind deasupra creierilor noastre incinse. N-am stiut ce sa raspund. Suntem seriosi, suntem neseriosi? Suntem constiinciosi, responsabili, iresponsabili? Suntem la timp, intarziem? Suntem usor iritabili, suntem ranchiunosi? Ce suntem?
Si de azi dimineata ma tot intreb care este acel CUVANT!!!!!! Pentru ca, in mod sigur, intrebarea aceasta va veni iar si iar de la celelalte natii.

PS: Maine  detalii despre petrecerea romaneasca cu eugenii si pufuletzi

Reclame

9 responses to this post.

 1. Posted by Dianna on aprilie 29, 2010 at 8:04 pm

  Smenari pt ca intotdeauna ne gandim la furtisaguri,cum sa facem mult din nimic.

  Răspunde

 2. Posted by prodan on mai 1, 2010 at 7:39 pm

  ospitalieri.

  Răspunde

 3. Posted by S on mai 10, 2010 at 10:29 am

  Imi spunea cineva, care nu e roman, doar stabilit in romania de vreo 10 ani, ce aude el din gura romanilor: „combinatie, tun, smen, o bericica, un gratarel, o distractie, iar o combinatie, iar o manevre, iar o bericica..”

  altcineva imi spunea ca virgula caracteristica principala a poporului roman e disimularea.

  Răspunde

 4. Pai, romanul s-a nascut poet.

  Răspunde

 5. Posted by Silvia on iulie 26, 2010 at 5:37 am

  Eu as spune egoisti…

  Răspunde

 6. Posted by bucatar on august 14, 2010 at 7:53 pm

  Din interactiunea mea cu miile de clienti pentru care am gatit si i-am servit pot sa va spun ca punctualitatea italienilor si exactitatea nemtilor sunt stereotipuri folosite de oameni cu o inteligenta redusa la minim, probabil preluate de la nazisti. Italienii si grecii educati sunt la fel de punctuali ca si germanii sau olandezii educati. Depinde cu ce „paturi sociale” interactionezi. Oamenii educati sunt la fel in toata lumea. Din pacate Europa inca nu realizeaza cat de mult datoreaza Italiei si Spaniei in materie de civilizatie. Taranocul austriac este la fel de prost si needucat precum un manelistul Strehaia.

  Răspunde

 7. Uituc, smenar. Atat imi vine in minte.

  Răspunde

 8. Posted by Bogdan on septembrie 11, 2010 at 3:51 pm

  Un prieten elvetian spunea ca ce aude el cel mai des in Romania e ”se rezolva” sau ”rezolvam noi” sau ”facem sa fie bine”. As pute spune deci ca romanii sunt oameni foarte…practici si inclinati spre solutionarea problemelor 😀

  Răspunde

 9. Posted by Liviu on septembrie 27, 2010 at 2:00 pm

  Istet. Nu neaparat destept. Romanul se cam descurca in orice situatie, chiar daca apeleaza la metode si instrumente legale sau ilegale, morale sau mai putin morale. Cand spun istet ma gandesc la o combinatie de creativitate nativa, dorinta de cunostere (chiar si lucruri care nu-i sunt de folos) si putina „smecherie”. In plus cred ca lenea l-a facut sa fie istet. Nu prea-i place sa munceasca si pentru asta trebuie sa compenseze cu neuronii (care nu sunt multi, dar sunt folosite toate sinapsele).

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: