Premiul EYJA rămâne la Cluj :)

Un jurnalist clujean a fost declarat anul acesta câştigătorul EYJA 2009. Mi-am atins scopul, felicitări Antoniu Bumb.

În România, au fost desemnaţi doi câştigători la nivel naţional: Antoniu Adrian Bumb  cu materialul radio „Roots” (Rădăcini) difuzat la Radio Cluj şi Matei Marcel Martin cu articolul „Nimic nou pe frontul de Est” publicat în Dilemateca. Ambii câştigători au reuşit să sublinieze prin materialele lor faptul că graniţele din interiorul Uniunii Europene devin din ce în ce mai irelevante. Materialul excelent ilustrat de către Antoniu Bumb transpune auditorul într-o zonă rurală Roşia Montană unde populaţia se confruntă pe de o parte cu oportunitatea economică oferită de exploatarea zăcămintelor de aur din zonă, şi pe de altă parte cu impactul uriaş asupra mediului. În materialul său, Matei Martin ridică  o interesantă problemă: cum influenţează extinderea recentă a Uniunii Europene accesul şi vizibilitatea literaturii Est-Europene pe piaţa culturală din Vest.

Materialele reprezintă lucrări jurnalistice de cel mai înalt profesionalism, atrăgând atenţia asupra a două probleme diferite, dar esenţiale într-o Uniune Europeană extinsă.

Toţi câştigătorii naţionali vor fi invitaţi să meargă într-o excursie la Berlin, care va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie 2009. În capitala germană ei vor întâlni reprezentanţi ai sferei politice, ai mass-mediei, ai universităţilor şi ai societăţii civile pentru a discuta pe diverse teme legate de extinderea Uniunii Europene. Pe lângă experienţa călătoriei, jurnaliştii aspiranţi vor participa la conferinţa de închidere cu reprezentanţi ai sferei politice şi ai mass-mediei din diferite ţări.

Premiul European al Tinerilor Jurnalişti a fost organizat de Comisia Europeană, Direcţia Generală pentru Extindere, în colaborare cu European Youth Press şi Café Babel.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: