E vreo diferenţă între porcul român şi taurul spaniol?

Şi, ca orice turist, nu puteam rata ocazia de a vedea un spectacol la coridă…Sincer, este într-adevăr o experienţă interesantă pe care însă nu aş repeta-o din cauza cruzimii cu care am fost bombardată timp de câteva ore.

Before: foarte foarte mulţi turişti au invadat arena, curioşi la fel ca noi…în faţa noastră s-au aşezat câţiva spanioli la vreo 50 de ani pregătţi de coridă aşa cum românii se pregătesc la noi…bere, apă minerală, pernuţe să nu le amorţească funduleţul, batiste albe şi puşi pe poveşti. Pe afiş erau numele a trei toreadori foarte tineri şi la început de carieră, de aceea corida s-a umplut doar pe jumătate. Erau câteva mii de oameni. Cei din faţa noastră comentau intens…lumea foarte agitate, o atmosferă cât de câtplăcută şi relaxată. „Terenul” era foarte bine aranjat, aştepta curgerea de sânge…

During: Începe spectacolul. Pe teren defilează câţiva cai, după care porţile se deschid şi intră taurul, cam dezorientat săracu’. Aleargă, aleargă, matadorii îl enervează….la un moment dat intră pe teren doi oameni călare cu nişte suliţe imense în mână, iar unul împunge taurul. Senzaţie groaznică, mai ales că nu l-a nimerit foarte bine. Schema se repetă…spectatorii autohtoni se enervează şi încep să fluiere „Fueraaa, fueraaaa”. Taurul începe să sângereze atât de tare încât sângele picură pe arenă….toreadorul nu prea face spectacol, taurul este din ce în ce mai chinuit şi în final primeşte o sabie în gât. vreo cinci matadori se îndreaptă către el, îl învârt şi în final i se dă lovitura de graţie, Cade în aplauzele şi uralele publicului.

Al doilea toreador a făcut în schimb spectacol, refuzând orice alt ajutor din partea celor cu mantii roz şi se luptă singur cu taurul deja împuns de omul de pe cal. Lumea începe să strige la unison „Ole”, turiştii deja nu se mai simţeau la fel de incomozi văzând animalul în drum spre moarte. Toreadorul îşi lasă pălăria fix în mijlocul arenei şi începe spectacolul. Corpul i se îndoia pe lângă taur de parcă nu ar fi avut oase, costumul verde sclipea în mijlocul acţiunii, taurul era din ce în ce mai nervos. Oleee, Oleee, Oleee…La final toată arena s-a ridicat de pe scaune, iar spaniolii au scos batistele albe şi le fluturau în semn de mulţumire pentru spectacolul oferit. Taurul, după ce a fost umilit şi omorât, e scos din arenă târât pe un jug de doi cai, în timp ce toreadorul face un tur de arenă şi salută publicul. Primeşte de la juriu o ureche (trofeul) şi i-o oferă prietenei sale, aflată undeva prin tribune şi o îmbrăţişează, Publicul a început să arunce cu tot felul de obiecte personale către toreador….pălării, eşarfe, tricouri. şepci către toreador. Acesta le atingea după care le dădea înapoi proprietarilor. Păstrează doar câteva mai deosebite

After: unii turişti au plecat înaite de final, mai ales femeile. Spaniolii, inclusiv doamnele, comentau prestaţia celor din arenă, iar la final lumea a ieşit liniştită din arenă, cumpărând suveniruri şi îndreptând-se spre terasele din jur. În acea seară şase tauri au fost omorâţi, dintre care patru chinuiţi îngrozitor de toreadorii neexperimentaţi.

Nu am văzut în toată Valencia oameni atât de extaziaţi ca pe acea arenă. de asemenea, nu am mai auzit decât pe stadioane huiduieli atât de mari ca acolo, adresate toreadorilor care au chinuit taurii şi care nu reuşeau să-i omoare din prima. Şi până la urmă m-am întrebat care este diferenţa dintre moartea unui porc la români şi toratul unui taur la spanioli. Cred că niciuna. Ambele sunt tradiţii foarte vechi la care nici noi, nici spaniolii nu vor reanunţa cu toate că UE cere….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: